Nett-Magasinet

tirsdag 31. mai 2016

KatastrofevalgetFolkeavstemningen i Toten og Gjøvik kommunene endte med stort NEI til storkommune.  Østre Toten stemte 71 % NEI, Vestre Toten stemte 62 % NEI og Gjøvik stemte 58 % NEI.

Hvorfor gjordet folket akkurat det? Kanskje på bakgrunn av intensjonsavtalen som ble laget mellom disse kommunene ved en sammenslåing til storkommune. Folk på Toten er bekymret for at når rådmannen i den nye storkommunen skulle sitte på Gjøvik og lage budsjett så kunne det komme mange upopulære kutt som ville gå hardt utover Toten kommunene.

Alle tre ordførerne har fortalt at de skal følge rådet fra folket og ikke overkjøre folkeavstemningen med å presse fram en storkommune. Det står respekt av ordførerne at de vil gjøre dette etter å ha fått innbyggernes dom.

Men hva gikk galt med hele folkeavstemningen? Tja, mest sannsynlig var at folket syntes den intensjonsavtalen var for dårlig håndverk. Det nytter ikke å stå på folkemøter å skryte av at alt blir så bra bare man kommer seg inn i en storkommune. Folket tror ikke på hva som helst og de fleste vet fra før at ikke alle politikere gjør det de lover i et valg.
Det at hovedsete skulle ligge på Gjøvik har sikkert bekymret mange.

Så hva gikk galt? Jeg tror at hvis politikerne hadde fremforhandlet en skikkelig avtale og gjerne spurt folket underveis så kunne det ha vært mulig at det hadde blitt et helt annet resultat enn det som ble nå.
Intensjonsavtale er bare et forslag til videre forhandlinger om hvordan en storkommune skulle ha sett ut når alt var ferdig forhandlet.

Jeg tror at for min kommune Østre Toten så er det best at den er selvstendig og heller inngår samarbeidsavtaler med nabokommuner.

Nå er tiden inne for å se fremover og heller gjøre det beste ut av det når det kommer opp nye utfordringer for Østre Toten.


Svein Olav Skaug Aarum
Eier Nett-Magasinet.No