Nett-Magasinet

onsdag 18. januar 2017

Kjære rasist


Jeg vet at du er allergisk mot fakta, men jeg har laget en liten huskeliste til deg likevel. Bruk den gjerne neste gang intelligensen synker og frykten stiger. Fakta er en fantastisk medisin mot tilstanden du lider av. 

1) Jesus ble ikke født i Valdres. De tre vise menn kom ikke med bunad, brunost og hjemmebrent. Hver gang du bruker «norsk», kristen kulturarv som argument for å trakassere eller skape avstand til flyktninger fra Midtøsten, må du huske på at Jesus og familien hans var flyktninger fra Midtøsten. Dagens flyktninger har derfor langt mer til felles med Jesus enn du har. Kjedelig, men sant. 

2) Vikingene led ikke av fremmedfrykt. Neste gang du løper rundt som en hodeløs kylling i bunnløs angst for at en horde muslimer skal forby marsipangriser og innføre forbud mot din urnorske hovedinteresse - countrymusikk - må du huske på at vikingene var et stolt folkeferd som så det som en ære å invitere fremmede på gjestebud. De var dyktige håndverkere og handelsmenn, og samarbeidet tett med muslimske samfunn i Midtøsten. Den eneste nedtegnelsen av en vikingbegravelse vi har, ble foretatt av en arabisk skriftlærd. Han ble tatt imot som en bror. 

3) Den ariske "rasen" du er så struttende stolt av, er fra det gamle Persia, i dag kalt Iran. Selve ordet «aryan» er gammelpersisk og betyr «iraner». Navnet «Iran» betyr «ariernes land». Nord-Europeere, russere, indere og iranere deler opphav. Stas, ikke sant? 

4) Julenissen er en figur inspirert av en tyrkisk helgen som levde for 1700 år siden.

5) Bokstavene du leser nå er hentet fra det romerske alfabetet. Tallene som brukes, er arabiske. 

6) Våre felles stamfedre var afrikanere. 

7) Grunnloven vår er tuftet på den franske revolusjonens idealer om frihet, likhet og brorskap. Den fastslår rett og slett at hvert menneske er like mye verdt som et annet. DET er en norsk verdi du kanskje har oversett? 

Sagt på en litt enklere måte - alt vi er stolte av i Norge, har blitt til i konstruktivt møte med andre kulturer. Så kjære rasist - å høre deg blande fremmedfrykt inn i vikingsaga og norskhet, er som å spise sjokoladekake med rekesalat: Det funker bare ikke.

Tore

Innsender ønsket å være anonym og det har redaksjonen innvilget
Redaktør Kristine